Karin Smirnoff får utmärkelsen för sina tre böcker om Jana Kippo. Priset delas ut den 29 oktober kl 13.00. Prissumman är 50 000 kronor.
SV:s författarpris delas årligen ut och ska uppmärksamma en person som är i början av sin karriär och som i sitt författarskap speglar nutidens landsbygd. Redan 1954 delades det första priset ut.
Prisutdelningen sker torsdag den 29 oktober kl. 13.00 och kan följas live på: https://www.facebook.com/studieforbundetvuxenskolansverige.
Stipendiekommitténs motivering:
”Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2020 tilldelas en författare som bjudit oss in till ett glesbygdsuniversum. Det är inte bara en vindlande berättelse om återvändelse, snöstorm och död. Också leken med språket, experimenterandet utan skiljetecken, gör att vi snabbt följer i karaktärernas fotspår. Detta år är det inte bara ett pris till en bok utan till en hel trilogi. Årets pristagare är Karin Smirnoff för böckerna om janakippo som smalångersfullt berättar raskt om när jag for ner till bror vi for upp med mor sen for jag hem.”
- Det är en ära att tilldelats ert pris, och jag tackar särskilt för den fina motiveringen, säger Karin Smirnoff.
- Jag kommer själv att sakna Jana Kippo och det speciella språket jag använder i trilogin. Det är faktiskt möjligt att hon kommer tillbaka längre fram även om jag nu skriver på en helt annan sorts roman, avslutar Karin Smirnoff.
Böckerna är utgivna av bokförlaget Polaris.
Tidigare mottagare av författarpriset är bland andra Sara Lidman (1956), Bodil Malmsten (1991) och Lars Molin (1991), Linnea Axelsson (2018) samt Marit Kapla (2019). De två senaste mottagarna av SV:s författarpris har även fått Augustpriset. Läs mer om författarpriset och se samtliga tidigare pristagare.
Kontakt:
Nils Ingmar Thorell, stipendiekommitténs ordförande, 070-827 68 66
Cecilia Gustavsson, Bokförlaget Polaris, 070-663 22 84
Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen folkbildningsorganisation med visionen om ett samhälle där människor växer genom kunskap, insikt och delaktighet. Studieförbundet Vuxenskolan har idag verksamhet i landets alla kommuner och varje år når vi ca 1 miljon människor med våra folkbidande aktiviteter.