2020-01-28 14:18Pressmeddelande

Studieförbundet Vuxenskolan instiftar Sveriges första lättlästa pris

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) instiftar ett litteraturpris för lättläst med namnet ”Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris”. Priset är om 50 000 kronor med utdelning varje år och priset ges till författare och återberättare av nyligen utgiven litteratur på lättläst. 

SV:s värnande av kultur för alla och den nära relationen med en av de huvudsakliga målgrupperna för lättläst - personer med intellektuell funktionsnedsättning - gör det självklart för SV att instifta ett pris för lättläst skönlitteratur. 

- Idag är det många människor som behöver lättläst för att förstå och tillgodogöra sig text. Läsupplevelser av hög litterär, konstnärlig kvalitet är något som uppskattas av alla och bör vara tillgängligt för fler, säger Ulrika Heie, förbundsordförande SV.

Priset är det första priset för lättläst skönlitteratur i Sverige. 

- Sverige och världen är full av litteraturpriser med olika profil. Men inte för lättläst-sfären, det vill vi ändra på, avslutar Ulrika Heie.

Priset avser originalverk såväl som återberättande till lättläst av hög litterär kvalitet och som uppfyller nedanstående definition av lättläst: "Ett lättbegripligt språk anpassat för läsare med stora krav på konkreta och tydliga, men ändå livfulla och känslosamma texter.” 

- Alla borde ges möjlighet till sann läsglädje. Genom att uppmärksamma bra lättläst litteratur får fler chansen att uppleva det, säger Per Lodenius, ordförande i juryn.

- Det är med stor stolthet som vi i juryn nu börjar arbetet med att hitta värdiga vinnare av detta pris, avslutar Per Lodenius.

Juryn är sammansatt av förtroendevalda med koppling till Studieförbundet Vuxenskolan, författare och språk-/litteraturkunniga samt läsare ur målgruppen personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Studieförbundet Vuxenskolans lättläst-pris kommer att delas ut för första gången på bokmässan i Göteborg i september 2020.

Kontakt:
Ulrika Heie, förbundsordförande, 070 557 87 66
Natalia Rylander, kommunikatör, 072 541 02 91


Om Studieförbundet Vuxenskolan

SV vill ge människor möjligheter. Därför erbjuder vi en bred verksamhet med mängder av spännande studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter.