2021-09-24 14:17Pressmeddelande

Bearbetad kulturskatt utnämns till bästa lättlästa litteratur 2021

Johan Werkmäster, Lättläst-priset 2021.Johan Werkmäster, Lättläst-priset 2021. Foto: Paulina Troillet/Studieförbundet Vuxenskolan

Johan Werkmäster tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris för bearbetningen av Vilhelm Mobergs ”Sista brevet till Sverige”. Litteraturpriset som premierar konstnärskap, läsupplevelse och skickligt författarhantverk ges ut för andra året på bokmässan i Göteborg.

Studieförbundet Vuxenskolans pris för lättläst litteratur vänder sig till den litteratur som tar höjd för personers kognitiva läsbegränsningar på grund av funktionsnedsättning, till skillnad från den ”lätt att läsa”-utgivning som flera stora förlag har för nybörjar-läsare. Juryn motiverar priset:

”Genom sin tolkning av Vilhelm Mobergs verk har Johan Werkmäster öppnat upp litteratur för en stor läsarkrets som annars skulle ha svårt att ta del av den...Han ligger nära Mobergs eget språk och låter också dialekt och engelska finnas kvar på ett tillgängligt sätt.”

Förutom att skriva egna lättlästa böcker har Johan Werkmäster återberättat ett stort antal verk av andra författare till lättläst. Att få ta emot utmärkelsen är som en bekräftelse på hela författarskapet säger Johan:

”Jag är väldigt glad, hedrad och stolt. Jag vet ju att priset är för just den här boken, men eftersom jag skrivit så länge så blir det som ett pris till hela mitt lättläst-författarskap.”

Lättläst-priset som delas ut för andra året i rad instiftades av Studieförbundet Vuxenskolan efter gedigen historia tillsammans med personer med intellektuell funktionsnedsättning och dess inkludering i samhället. De är idag den största aktören bland studieförbund att producera lättlästa studiematerial.

Läs mer om priset, juryns hela motivering samt hitta fler bilder på författaren och prisutdelningen på https://www.sv.se/om-sv/artiklar/lattlast-pris-2021

För frågor om Lättläst-priset:
Kjell Stjernholm
Utvecklingsledare & samordnare funktionsnedsättning
kjell.stjernholm@sv.se
070-855 30 87

Presskontakt:
Lisa Greve
Strategisk kommunikatör
Studieförbundet Vuxenskolan
0733726267
lisa.greve@sv.se


Om Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan vill ge människor möjligheter. Därför erbjuder vi en bred verksamhet med mängder av spännande studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter.


Kontaktpersoner

Lisa Greve
Kommunikationschef
Lisa Greve