2022-09-23 08:20Pressmeddelande

Vinnare av Lättläst-priset 2022 – Eli Åhman Owetz

 Eli Åhman Owetz, vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022. Foto: Håkan Owetz. Eli Åhman Owetz, vinnare av Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022. Foto: Håkan Owetz.

Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris 2022 tilldelas författaren Eli Åhman Owetz. Hon får priset för romanen Sköna Maj, en varm berättelse skriven i genren lättläst. Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg den 23 september klockan 10.30 i monter C05:02. Både prisutdelning och efterföljande författarsamtal sänds live på vår YouTube-kanal.

   – Det känns fantastiskt! Det finns priser och så finns det priser. Och Lättläst-priset, det är ett riktigt, riktigt fint pris! Genren lättläst handlar om att tillgängliggöra läsning för en målgrupp som annars inte har så lätt att ta till sig litteratur om det inte sker i formatet lättläst. Därför är det viktigt, förklarar Eli Åhman Owetz.

Juryn för Lättläst-priset består av förtroendevalda på Studieförbundet Vuxenskolan, specialister inom språk och representanter som själva tillhör målgruppen med intellektuell funktionsnedsättning. 

Juryns motivering  
Sköna Maj är en underbar bok runt en äldre kvinna som upplever en ovanlig dag på väg hem från frisören. Som läsare rörs och berörs vi av hennes äventyr, och även om det är en klassisk kärlekshistoria, så är den här varianten en vi aldrig läst förut. Det är nya vändningar hela tiden, och många hjärtliga skratt. Språket är rikt, lättillgängligt och omsorgsfullt genomarbetat, med ordval som utmanar läsaren på en överkomlig nivå. 

Boken Sköna Maj är skriven så att den både ska passa att läsas av eller för någon med dåligt minne. Exempelvis innehåller den inga ”cliff hangers”, utan varje kapitel är avslutat. Handlingen är rakt berättad utan sidospår och romanen har få karaktärer. Synonymer undviks, eftersom det kan skapa förvirring hos läsaren.

   – Skriver jag att Maj, som boken handlar om, en dag går på konditori, då håller jag mig till ordet konditori rakt igenom. Jag varvar inte med ord som café, fik eller kondis som man normalt skulle göra, förklarar Eli Åhman Owetz.

Eli Åhman Owetz är glad att allas rätt till läsning uppmärksammas i och med Studieförbundet Vuxenskolans Lättläst-pris.

   – Jag är stolt över att få vara med och sprida kunskap kring att det finns något som heter lättläst. Det finns en lättläst bok för alla, oavsett anledningen till att man har svårigheter att ta till sig vanlig litteratur. Det kan handla om många olika saker. Att man har en intellektuell funktionsnedsättning, demens eller utmattningssyndrom, säger Eli Åhman Owetz.

Följ prisutdelningen och författarsamtalet live på Studieförbundet Vuxenskolans YouTube-kanal: https://youtu.be/By9CkHNpHtE.

Läs mer om Lättläst-priset och tidigare vinnare här: https://www.sv.se/lattlastpriset

För mer information och frågor om Lättläst-priset, vänligen kontakta:
Per Lodenius, juryns ordförande
Per.lodenius@centerpartiet.se /tel: 070-3229289Om Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan vill ge människor möjligheter. Därför erbjuder vi en bred verksamhet med mängder av spännande studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter.


Kontaktpersoner

Elhiin Wieselblad
Kommunikatör
Elhiin Wieselblad