2023-06-09 10:53Pressmeddelande

Nu är finalisterna till Lättläst-priset 2023 utsedda!

Man läser bok.Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. Nu är finalisterna för årets prisutdelning klara.

Studieförbundet Vuxenskolan delar årligen ut Lättläst-priset till den författare eller bearbetare som ansvarar för årets bästa lättlästa bok för vuxna. Priset är på 50 000 kronor.

Studieförbundet Vuxenskolans litteraturpris för lättläst litteratur är historiskt. År 2020 delades det ut för första gången. Syftet med ett litteraturpris för lättläst litteratur är att stimulera konstnärlig litterär kvalitet inom utbudet av lättlästa böcker, så att personer som behöver lättläst ska få tillgång till bra litteratur.

    — Vi vill synliggöra denna del av det skönlitterära utbudet, höja statusen för den och öka läsandet i lässvaga målgrupper, säger Per Lodenius, juryns ordförande, tillika andre vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan.

Årets finalister är:


· Stöld av Ann-Helen Laestadius, bearbetad av Jenny Lindblad, utgiven av Hedvig förlag

· Rockfesten av Ann Gomér, utgiven av LL-förlaget

· Hitta hem av Marie Albertsson, utgiven av LL-förlaget

· Kapten Rollas äventyr av Mats Ahlsén, utgiven av LL-förlaget

· Himlabrand av Moa Backe Åstot, bearbetad av Lina Stoltz, utgiven av Nypon förlag

· Hundra procent rost av Pär Sahlin, utgiven av Hegas förlag

För uttalanden om priset hänvisas till juryns ordförande, tillika andre vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan, Per Lodenius på 070-322 92 89.


 Om Studieförbundet Vuxenskolan

Studieförbundet Vuxenskolan är en idéburen folkbildningsorganisation med visionen om ett samhälle där människor växer genom kunskap, insikt och delaktighet. SV har idag verksamhet i landets alla kommuner och varje år når vi över 123 000 unika individer i studiecirklar och flera deltar i två eller fler cirklar. Organisationen har drygt 900 anställda, ca 11 000 studiecirkelledare och närmare 500 förtroendevalda. Våra grundorganisationer är Centerpartiet, Liberalerna och LRF. Studieförbundet Vuxenskolan bildades 1967 men har historiska rötter 100 år tillbaka i tiden.